13 October 2014

Възхвала на негласуващите


„Гласовете трябва да се теглят, а не да се броят.“ – Цицерон
Не упреквайте негласувалите, не се надсмивайте на загубилите* гласа си!
Много често се чува, и то не само от политици: „Гласувайте, изпълнете дълга си! Не си гласувал, значи си безотговорен, инфантилен човек“.
Но ако Вие сте сред негласувалите, или гласувахте протестно ( ето така ), или пък гласувахте, но Вашите избраници не събраха дори 1% – не съжалявайте. Вие постъпихте значително по-добре от всички онези, които си продадоха гласа или го пуснаха безотговорно за политици, които ни лъжат от телевизора от сутрин до вечер. А колко души в България не са били лъгани в избора си?
Негласувалият не можеш да го излъжеш!
Ето какво казва д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България, в едно свое интервю отпреди месец, в което говори за профила на негласуващия:
„Може да се каже, че най-странният и много масов тип от 2007 г. насам е т.нар. негласуващ властохолик. Това са негласуващи, които изключително ангажирано следят какво се случва в политическия живот, но не искат да участват в него с отдаването на своя глас. Те имат много често висока квалификация, изключителна автономност и способност да правят задълбочен анализ. … Тези хора често имат по-добро разбиране от аналитиците, които гледаме по екраните след изборите, но не участват, защото имат изключително диференцирана представа за това, че политическият живот не представлява онова, което в действителност е нужно на обществото ни. Той обслужва съвсем различни цели и участието в него е от чисто хигиенни съображения непрепоръчително. Този вид властохолизъм значи силна зависимост от обществено-политическия живот, интерес и ангажираност, и в същото време нежелание да се присъединиш към него. Тази група расте и можем да кажем, че това е единствената устойчива тенденция, която установихме с емпирични данни от 2001 г. насам. Много често тези хора имат конструктивно жизнен стил. Ориентирани са към постижения, грижат се за своето личностно развитие и имат много добра комуникативна, социална култура и емоционална интелигентност. Тези хора не могат по никакъв начин да бъдат докоснати от политическите партии и гледат на тях с отвращение и по много начини гледат с ясното усещане, че изборът е провал.“
 .
„Дайте им свобода и право на глас и те ще си гласуват робството“. — Аркадий Давидович
А ако Вие сте сред гласувалите на изборите на 5-ти октомври, не забравяйте, че негласувалите спестяват много пари на държавния бюджет – ето какво е записано в Закона:
Чл. 21. Дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия.
Чл. 27. (1) Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер 5 на сто от минималната работна заплата за страната за текущата календарна година.
Ето какво пише в бюджета за 2014-та г.:
Чл. 63. Годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2014 г. е 11 лв.
Партиите са получили почти 3,3 млн. действителни гласове. т.е. за една година те ще получат от бюджета над 36 млн. лв., което за 4 години прави почти 150 млн. лв.
Ако активността бе 2 пъти по-висока и всички бяха изпълнили избирателния си „дълг“, то партиите щяха да получат 300 млн.
Така негласувалите спестяват 150 000 000 лв. на българското общество.
Именно тези милиони държавни пари са причината да бъдат изтласкани честните, а следователно и небогати граждани и партии от политиката. Субсидиите, налети по-късно в телевизии и големи продажни медии, превръщат изборите в една фасада за безконтролното статукво. Избори, в които едни и същи партии и кръгове се възпроизвеждат, а хората само привидно имат избор.
Не участвайте в мръсната игра на политическите актьори и задкулисието, не продавайте гласа си и не лигимитирайте статуквото гласувайки в избори без избор! **
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
* Това са тези, които са гласували за малка партия, която не е събрала дори 1% и няма право на мечтаната държавна субсидия.
** Как да гласувате протестно може да научите ТУК.
vot014

No comments:

Post a Comment